Door naar content

Alles over rum

Christopher Columbus bracht in 1493 suikerriet stekken naar de Canarische Eilenden. Op zijn tweede reis nam hij het mee naar Hispaniola, een eiland in het Caribische gebied. Hier bleek een ideaal klimaat te zijn voor het verbouwen van suikerriet en de productie van suiker verspreidde zich snel rond de eilanden. Suikerriet werd voornamelijk verkocht aan scheeplieden die aanmeerden. Wellicht werd rum vroeger om deze reden een piratendrank genoemd.

Distillatie

Het onderste deel van de suikerrietstengels bevat de meeste suikers en wordt fijngemalen om het zoete rietsap uit te persen. Nadat de meeste sacharose er uitgehaald wordt door de kristallisatie, blijft er na fabricage een suikerrietmelasse van suikerstroop over. Deze melasse bevat ongeveer 50% suiker en wordt vermengd met helder water. Indien dit niet door de wilde gisten spontaan tot gisting komt, voegt men een gistreincultuur toe. Na distillatie in twee fasen, ontstaat een vrijwel kleurloos eindproduct met 70 tot 80% alcohol.

Jonge rum wordt minstens twee jaar gelagerd op eikenhouten vaten, waarna het eventueel met karamel wordt bijgekleurd. Een methode om witte rum te maken, is het filteren van gelagerde rum over actieve koolstof. Echter worden hierdoor enkele aromatische stoffen aan de rum onttrokken. Vaak wordt ervoor gekozen om de jonge, blanke rum in roestvrijstalen tanks te lageren. Deze tanks hebben geen invloed op kleur, reuk en smaak.

Verschillende soorten rum

Tussen de diverse soorten rum van verschillende productiegebieden, zitten vrij veel verschillen. De smaak wordt vaak aangepast aan de afzetmarkt:

 • Spaansachtige eilanden en landen produceren rum die kleurloos of lichtgeel, zacht geurig en vrijwel neutraal van smaak is;
 • Engelstalige eilanden en landen staan bekend om hun goud- tot bruinkleurige en aromatische rum;
 • Franstalige eilanden produceren een rum donkerder van kleur, met een iets rokerige smaak;
 • Mexico produceert een aantal soorten lichte en donkere rum;
 • West-Afrika produceert Liberian rum. Een goedkope, sterke gedistilleerde drank van suikerriet. Door de plaatselijke bevolking wordt het ‘CJ’ genoemd.
 • Europa produceert een dergelijk product in Tsjechië. Hier maakt men Tuzemák van de suikerbiet.
 • Duitsland produceert Rum-Verschnitt 80%. De 80% staat niet voor het alcoholpercentage, maar is versneden met Duitse alcohol in een 20/80 verhouding.

Onderverdeling van rum op basis van type:

 • Light, silver of witte rum heeft over het algemeen naast zoet weinig smaak. Het wordt vaak gebruikt als basis voor mixdranken en cocktails;
 • Gold of amber rum is een medium volle rum, die een gouden kleur krijgt van lagering op witte, eikenhouten vaten;
 • Spiced rum wordt extra smaakvol gemaakt door de toevoeging van kruiden. Deze rum is donker van kleur;
 • Dark rum of black rum rijpt oover het algemeen langer in gerande vaten. Donkere rum heeft een sterke smaak met tonen van kruiden, melasse en karamel. Deze rum wordt vaak ook gebruikt als keuken-rum;
 • Flavored rum is een rum met extra smaak zoals mango, citroen, lime, sinaasappel of kokos. Vaak wordt deze rum puur of met ijs gedronken;
 • Overproof rum heeft met 75%, een veel hoger alcoholpercentage dan de standaard 40%;
 • Premium rum heeft meer karakter en wordt over het algemeen puur gedronken. Het woord 'premium' staat voor een gradatie in kwaliteit. 
Neem contact op met onze rum-specialist Floor

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top