Door naar content

Studiereis Arjan Hartkamp naar Glen Scotia & Loch Lomond

26 maart 2020

Arjan Hartkamp is onze specialist op het gebied van de whisky's van Loch Lomond en Glen Scotia. Begin maart maakte hij een studiereis naar Schotland om daar nog meer kennis op te doen op het gebied van deze mooie whisky's.

Van Glasgow naar Campbeltown

Op dinsdagmorgen rond half 9 meldde Arjan zich in het Holiday Inn hotel op de luchthaven van Glasgow. Hier werd hij hartelijk ontvangen door Alan Reid, van de Loch Lomond Whiskies, om vervolgens samen met 17 andere Sales Ambassadors vanuit de hele wereld aan een stevig Engels ontbijt te beginnen.

Na het ontbijt vertrok het gezelschap met de bus naar Campbeltown op het schiereiland Kintyre in het zuidwesten van Schotland. De reis ging via Luss, een klein pittoresk dorpje in het Loch Lomond-Trossachs National Park en Inveraray aan de oever Loch Fyne naar het Royal Hotel in Campbeltown.

Een prachtige route, waarbij een felle regenboog boven het meer van Loch Lomond een voorbode was voor 4 prachtige en leerzame dagen in Schotland.

Na het inchecken in het hotel en het diner werd de avond afgesloten met, hoe kan het ook anders, een dram van de Glen Scotia Distillery.

Bezoek Glen Scotia Distillery

Op woensdag 11 maart stond er een bezoek aan de Glen Scotia Distillery op het programma. Distillery Manager Iain McAlister stond de Sales Ambassadors al op te wachten en na een kort welkomstwoord liet Iain tijdens een rondleiding zien hoe de processen in de distilleerderij verlopen.

Het proces van gerst tot new make spirit

Dit proces begint bij de silo's waar de gemoute gerst binnenkomt. Van daaruit gaat de gerst naar de molen om vermalen te worden tot meel. Aan het meel wordt in de mashtun in 3 stappen water toegevoegd op temperaturen van 66, 76 en 85 graden.

Dit water zorgt ervoor dat de gerst ontkiemt tijdens het moutproces. Het wordt in de beslagfase toegevoegd om de suikers te extraheren en het wort te maken. 

Vervolgens wordt het wort overgepompt naar de washbacks. Hier wordt er gist aan toegevoegd, wat zorgt voor de omzetting van suikers in alcohol. Na een proces van 70 uur ontstaat er 8% alcohol en is de wash klaar om gedistilleerd te worden tot new make spirit.

Proeverij

Na de rondleiding vond er een bijzondere proeverij plaats in een pakhuis waar de vaten liggen te rijpen. Iain liet het vloeibare goud rechtstreeks uit het vat proeven, iets dat qua mondgevoel voor een unieke beleving zorgde.

Lunch Black Sheep Pub

Na een welverdiende lunch in The Black Sheep Pub zette het gezelschap koers richting Glasgow. In het Gleddoch Hotel vond een avondvullend programma plaats onder leiding van Michel Henry, Master Blender van Loch Lomond Whiskies. 

Hij liet zijn gasten o.a. een aantal nieuwe varianten van de Loch Lomond Distillery proeven die later dit jaar zullen worden geïntroduceerd. Aan het eind van de avond ontvingen de 18 Sales Ambassadors het 'Certificate of participation for attending the Loch Lomond Group'.

Bezoek Loch Lomond Distillery in Alexandria

Donderdag 12 maart stond in het teken van een bezoek aan de Loch Lomond Distillery. Na het ontbijt stond een bus op het gezelschap Sales Ambassadors te wachten om hen naar de distilleerderij in het dorpje Alexandria aan de oevers van het meer Loch Lomond te brengen.

Hier aangekomen stond Distillery Manager Derrick al te popelen om een rondleiding te geven door één van de meest innovatieve en grootste distilleerderijen van Schotland. Je komt hier ogen tekort!

Uniek

De distilleerderij heeft 3 verschillende stills; een traditionele pot still, een pot still met een lange nek (ook wel Lomond still genoemd) en een continuous still waarin de single grain whisky wordt gedistilleerd.

Bij Loch Lomond gebruikt men geturfde en ongeturfde gerst en in combinatie met de 3 verschillende stills is het mogelijk om 7 verschillende stijlen whisky te produceren. Dit maakt de Loch Lomond Distillery uniek in Schotland.

Cooperage Loch Lomond

Na de rondleiding door de distilleerderij werd er een bezoek gebracht aan de Cooperage van Loch Lomond. Onder leiding van Master Cooper Beernd nam het gezelschap een kijkje in de kuiperij waar de vaten handmatig bewerkt en hersteld worden.

De 5 coopers herstellen per jaar zo'n 10.000 vaten. De vaten worden hierbij voorzien van nieuwe hoepels, 'barrelends' en duigen. Ook worden de vaten van binnen geschuurd en opnieuw getoast door ze van binnen 3, 5 of 7 minuten te laten branden.

Een indrukwekkend proces, waarbij goed duidelijk wordt hoe zwaar en intens het beroep van Beernd en zijn collega's is.

Presentatie

Na de lunch werd er bijgepraat en ideeën uitgewisseld. Arjan Hartkamp mocht hierbij een korte presentatie geven om zijn collega's te laten zien hoe in Nederland de whisky's van Loch Lomond Whiskies presenteren.

Glasgow Gander Walking City Tour

Op de laatste dag van de studiereis nam Arjan samen met een aantal collega's deel aan de Glasgow Gander Walking City Tour. Een enthousiaste gids liet hen al lopend door Glasgow de rijke historie, cultuur en architectuur van de stad zien.

Glasgow

Glasgow is met 621.020 de grootste stad van Schotland en na Londen en Birmingham de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk. De stad is één van de belangrijkste industrie- en handelssteden met onder andere grote scheepswerven.

De belangrijkste winkelstraat van de stad is Buchanan Street. Het gebied rond Buchanan Street, Argyle Street, en Sauchiehall Street wordt de zogenaamde Golden Z genoemd.

Bovendien is Glasgow een ideale uitvalsbasis voor degene die het westen van Schotland beter wil leren kennen.

Lunch Drygate Brewery

Na het bezoek aan de St Mungo's Cathedral, werd het tijd voor een lunch bij de Drygate Brouwerij van Glasgow. Dit was ook het moment om afscheid te nemen en weer richting luchthaven te vertrekken. Zo kwam er een eind aan een viertal mooie en leerzame dagen.

Speciale dank gaat hierbij uit naar David Lind, Iain Mcalister, Alan Reid, Ross Lawrence en Andre de Almeida van Loch Lomond Whiskies. Het gastheerschap en de begeleiding tijdens deze studiereis waren fantastisch!

 

 

Back to top