Mooie Wijn & Spijs avond met Siciliaanse wijnen Pellegrino
WOUBRUGGE - Donderdag 12 juli 2018
Italiaanse sferen bij Wijn & Thijs
Op een zonnige donderdagavond organiseerde Thijs Brambach, van Wijn & Thijs uit Leimuiden, een bijzondere proeverij met de wijnen van Cantine Pellegrino. De locatie voor deze tasting was werkelijk fabuleus! Vlakbij Leimuiden in het plaatsje Woubrugge ligt aan het water het unieke restaurant en evenementen locatie De Dyck.
Bij dit restaurant hebben ze een grote eigen moestuin en velden vol met zonnebloemen. In plaats van op het terras of in één van de zalen de wijnen te proeven, waren er een aantal picknicktafels neergezet tussen de zonnebloemen. Men had hierbij een prachtig uitzicht op de moestuin.
Voor deze masterclass was vanuit Sicilië niemand minder dan Giuseppe Barraco van
Cantine Pellegrino zelf overgekomen. De avond begon met een heerlijk glas Traimari. Deze bijzondere licht sprankelende witte wijn met slechts 11% alcohol is, zo tussen de zonnebloemen, perfect als aperitief. De wijn is gemaakt van diverse autochtone Siciliaanse druivenrassen (
inzolia, grillo, catarratto en
zibibbo), afkomstig van de kalkrijke en zandige bodems van het grootste eiland van de Middellandse Zee.
Na het aperitief kwam de schoonmoeder van Thijs, die werkzaam is bij De Dyck, het eerste begeleidende hapje brengen; een geroosterd stukje makreel met erwten uit eigen tuin en ras el hanout.
Vervolgens namen alle genodigden plaats aan de gezellig ingerichte tafels. Zij genoten van de eerste twee Family Estate wijnen van Pellegrino en de hierbij passende spijscombinaties. Ook de
Il Salinaro Grillo,
Kelbi Catarratto,
Gazzarotta Nero d’Avola en
Rinazzo Syrah werden geproefd met een bijpassend gerechtje. Tussendoor stelde men Giuseppe veel vragen over de smakelijke wijnen en de herkomst hiervan.
Intussen zakte de zon voorzichtig achter de bomen en werden er kleedjes uitgedeeld om warm te blijven. Een mooi moment voor de
Ulysse Etna Rosso. Deze bijzondere wijn (van de nog actieve vulkaan) verraste de bezoekers. Door de inheemse druivenrassen, de
nerello mascalese en de
nerello capuccio, krijgt de wijn een geheel eigen aroma.
Thijs houdt zelf altijd wel van volle wijnen; “Een blaffer” van een wijn noemt hij dat liefkozend. De blaffer van deze avond was de
Tripudium, jaargang 2013 bestaat uit 100% Nero d’Avola en heeft 12 maanden op frans eiken gerijpt. Na deze stevige wijn ging de proeverij verder met twee bijzondere zoete wijnen. Allereerst de
Passito Pantelleria van ingedroogde
zibibbo (Muscat d’Alexandrië) van het vulkaaneiland Pantelleria en daarna de rode
Marsala Rubino. Beide wijnen werden gecombineerd met een huisgemaakte bonbon.
Wist u overigens dat er 29 verschillende soorten Marsala wijnen bestaan? Van zoet tot droog, van goudkleurig amber tot rood en bovendien van allerlei verschillende leeftijden. De rode Marsala wordt alleen nog geproduceerd door Pellegrino en wel van
nero d’avola. Deze wijn is waanzinnig in combinatie met chocolade.
Al met al zijn de gasten enorm verwend op deze bijzondere proeverij. Thijs, Sanne en het team van De Dyck bedankt voor het mogelijk maken van deze onvergetelijke avond!