Door naar content

De Monnik Dranken aanwezig bij 150-jarig jubileum Lafite-Rothschild

06 juli 2018
De Monnik Dranken aanwezig bij 150-jarig jubileum Lafite-Rothschild

De Monnik Dranken aanwezig bij 150-jarig jubileum Lafite-Rothschild

PAUILLAC - 13 juni 2018 Bouke Wijlens (24 jaar), is 30 april 2018 bij ons begonnen als Junior Brand Manager Wine en is in deze functie samen met zijn ervaren collega’s Joke Holster en Robert Handjes verantwoordelijk voor de wijn productfolio bij De Monnik Dranken. Hier volgt zijn verslag. Honderdvijftig jaar geleden werd Château Lafite, Château Lafite-Rothschild. Om dit heugelijke feit op gepaste wijze te vieren werd een zeer select gezelschap uitgenodigd voor een diner op het château. Namens De Monnik Dranken nam onze Brand Manager Wines Robert Handjes deze uitnodiging maar al te graag aan. En ik mocht, amper anderhalve maand in dienst als Junior Brand Manager Wines, met Robert mee. Eenmaal aangekomen op de luchthaven van Bordeaux vertrekken we zo snel mogelijk richting het hotel in de binnenstad. Het is inmiddels al half 4 en over een uur moeten we ons melden bij het verzamelpunt, waar we samen met andere genodigden richting Château Lafite-Rothschild zullen vertrekken. Als we bij het hotel aankomen hebben we nog een kwartier om ons op te frissen en om te kleden. Strak in het pak lopen Robert en ik gehaast richting het verzamelpunt. Er was van tevoren duidelijk gemaakt dat iedereen op tijd moest zijn en dat er niet gewacht ging worden op laatkomers, maar voor De Monnik Dranken wordt gelukkig een uitzondering gemaakt: één busje staat er nog, we zijn de laatsten. Samen met Florence de Kimpe, marketing manager bij Domaines Barons de Rothschild (Lafite) vertrekken we richting Château Lafite-Rothschild. Al snel rijden we de vineuze Médoc binnen, een gebied dat door Nederlanders is drooggelegd. Moerassige grond wordt hier afgewisseld met grond die wel geschikt is voor wijnbouw. Onderweg komen we langs vele wereldberoemde châteaux, waaronder Château Beychevelle en het bekende torentje van Chatêau Latour. De rivier (Gironde) is inmiddels vlakbij als we bij Château Lafite-Rothschild aankomen. Het is vanaf de weg goed zichtbaar dat het château op een heuvel ligt. Na het tonen van onze uitnodigingen bij de poort van de château tuin feliciteren we baron Eric de Rothschild en zijn dochter Saskia de Rothschild met het 150-jarig jubileum. Onder het genot van een glas champagne komen Robert en ik in gesprek met bekenden van ons, het wijnmakersteam van Los Vascos. Dit Chileense wijngoed is eigendom van de familie Rothschild en de wijnen van Los Vascos worden in Nederland door ons (De Monnik Dranken) vertegenwoordigd. Na enige tijd wordt ons gevraagd of we ons richting de ‘cuvier’ willen begeven. Hier staan grote houten cuves (gistkuipen) waarin de vergisting plaatsvindt. We vervolgen onze tocht en lopen door de wijnkelder waar de barriques (vaten van 255 l) met jaargang 2017 en 2016 liggen. Deze vaten worden op de eigen kuiperij van het château gemaakt. Uiteindelijk komen we in de door Ricardo Bofill ontworpen imposante ronde wijnkelder. Hier staan prachtig gedekte tafels omringd door barriques. Wat een fantastische setting voor dit diner! Gastheer baron Eric de Rothschild opent het diner met een verhaal over de aankoop van het château 150 jaar geleden. Het is het jaar 1868, baron James de Rothschild van de Franse tak van de familie, moest opbieden tegen een machtige groep kooplieden om het château te bemachtigen. Zij zorgden ervoor dat baron James diep in de buidel moest tasten voor Château Lafite. De baron kon maar kort genieten van zijn aanwinst, want minder dan drie maanden na aankoop van het château overleed hij. Het eigendom werd overgedragen aan zijn drie kinderen: Alphonse, Gustave en Edmond. Na de Tweede Wereld Oorlog komt het château in handen van baron Elie de Rothschild. Hij draagt de leiding in 1976 over aan zijn neef baron Eric de Rothschild. De 350 gasten luisteren aandachtig naar het verhaal dat wordt verteld door James’ achterkleinkind, baron Eric. Hij wordt tijdens het vertellen bijgestaan door zijn dochter Saskia, die tegenwoordig de dagelijks leiding heeft over Lafite en daarnaast eindverantwoordelijke is voor de andere wijngoederen in de portfolio, gelegen in Frankrijk, Chili en China. Tijdens het feestelijk diner genoten we van een aantal fantastische Lafites, startend met een trio eindigend op een ‘9.’ Als eerste werd de elegante 2009 ingeschonken, gevolgd door de 1989, een wijn met veel structuur die nog steeds verassend jong aandoet. Vervolgens kwam de ster van de avond, de buitengewone 1959, een wijn die van wijnexpert Robert Parker en zijn team van Wine Advocate de score 99 op 100 Parkerpunten toegekend kreeg. Volgens Robert Parker “unquestionable the greatest Lafite that has approached full maturity.” Om het legendarische ouderingspotentieel van Lafite nogmaals aan te tonen werd het dessert begeleid met een Lafite van 100 jaar oud. Verrassend genoeg was dit niet de finale wijn, deze eer was voorbehouden aan een mysterieuze wijn die blind werd geserveerd. “Wat ik wil dat elke tafel doet,” zei de baron, “is proberen te achterhalen welke wijn dit is. Ik geef jullie één hint: het is geen Lafite.” De wijn was duidelijk erg oud, waarschijnlijk ouder dan 1918, afgaande op de Lafite 1918 die we geserveerd kregen bij het dessert. Aan alle tafels werd druk overleg gevoerd welke wijn dit kon zijn. Mijn tafel gokte op een Château Latour uit 1868, het jaar 1868 werd gekozen omdat in dit jaar baron James de Rothschild Château Lafite aankocht. Collega Robert zat aan een andere tafel, zij gokten op een Carruades uit 1868. Na een kwartier kwam baron Eric met het verlossende woord: het was een Carruades uit 1875. Deze wijn is afkomstig van wijngaarden gelegen op het Carruades plateau, ten westen van Château Lafite. Lafite heeft deze percelen met wijnstokken in 1845 aangekocht, maar de wijnen waren niet opgenomen als tweede wijn van Lafite tot 1960. Vandaar dat de Carruades uit 1875 geen Lafite is. Met slechts 7 jaar verschil was de tafel van Robert verbazingwekkend dichtbij het goede antwoord. Wonder boven wonder was er één tafel die zowel het jaartal als de wijn goed hadden. Een buitengewoon knappe prestatie, maar ik heb geen idee hoe zij dit voor elkaar kregen. Wat ik nu wel weet is het volgende: als je het geld, het geduld en de levensverwachting hebt, probeer dan een uitstekende jaargang van deze wijn op de kop te tikken.
Back to top