demonniklogo

18-03 Succesvol Jenever Festival 2012 bevestigt toenemende interesse in jenever (persbericht)

Het Jenever Festival dat de afgelopen twee dagen plaatsvond in Schiedam kende met 850 bezoekers een ongekend hoge opkomst. Het festival kon voor het derde jaar op rij rekenen op een stijging van het aantal bezoekers. Festivalorganisator Commissie Gedistilleerd bevestigt namens de aanwezige distilleerderijen de toenemende interesse in jenever. Wedstrijdonderdeel van het festivalprogramma was het Nederlands Kampioenschap ‘Mixen en Cocktails met Jenever’. De deelnemende  barkeepers uit binnen- en buitenland demonstreerden de ongekende mogelijkheden van jenever als cocktailingrediënt. Het NK werd gewonnen door de Italiaan Roberto Artuso met zijn jenevercocktail ‘The Speakeasy Martinez’. De officiële opening van het festival werd verricht door locoburgemeester Mario Stam van Schiedam. Hij sprak zijn waardering uit voor het festival dat de rijke traditie van het Hollandse product jenever eer aan doet. Commissie Gedistilleerd organiseerde het festival namens de Nederlandse distillateurs en kijkt tevreden terug op de derde editie.

De interesse en het enthousiasme van de bezoekers heeft de standhouders zeer verheugd’, aldus Joep Stassen van Commissie Gedistilleerd, initiatiefnemer en organisator van het Jenever Festival. ‘Het merendeel van de Nederlandse jeneverdistillateurs was aanwezig op het festival en liet z’n producten proeven. Zij gaven zonder uitzondering aan dat de getoonde belangstelling een bevestiging is van de signalen uit de markt. De productgroep jenever in zijn volle breedte heeft de aandacht getrokken van een nieuwe generatie liefhebbers. We merken steeds sterker dat  dit enthousiasme past in de trend van aandacht en waardering van producten uit eigen land of streek.’

Stassen: ‘Ook barkeepers in binnen- en buitenland hebben jenever herontdekt, zij spreken een duidelijke voorkeur uit voor jenever als cocktailingrediënt. Het vakmanschap en de creativiteit van barkeepers staat hoog in aanzien bij de huidige generatie die in het weekend uitgaat. De beleving die barkeepers creëren wordt zeer gewaardeerd, ik voorspel dat zij een belangrijke rol gaan spelen bij de opleving van de horecasector. Op de derde editie van het Jenever Festival is bewust gekozen om de bezoeker de verschillende gebruiksmomenten van jenever te laten zien. De distillateurs lieten diverse jenevervariëteiten in hun pure vorm proeven op hun stand en bezoekers konden naar themalezingen die gecombineerd waren met een proeverij. Tijdens het festival hebben drie distillateurs nieuwe jenevervarianten gelanceerd.
Daarnaast was er een gevarieerd programma waarin de toepassing van jenever in cocktails centraal stond. De Nederlandse Bartender Club organiseerde de tweede editie van Nederlands Kampioenschap ‘Mixen en Cocktails met Jenever’, deze werd gewonnen door de Italiaan Roberto Artuso met zijn jenevercocktail ‘The Speakeasy Martinez’. Ander hoogtepunt was de presentatie van de Engelse topbarkeeper Alex Kratena. De organisatie van het festival had hem speciaal naar Nederland gehaald voor het demonstreren van cocktails met jenever. Kratena is hoofdbarkeeper in de Artesian Bar van het Langham Hotel in Londen, de bar onlangs bekroond voor het beste cocktailmenu ter wereld.

We kijken terug op een geslaagde derde editie van het Jenever Festival, aldus Joep Stassen van Commissie Gedistilleerd. We hebben opnieuw een grote groep liefhebbers van Nederlands gedistilleerd laten zien wat prachtige producten we in ons land maken. Jenever verdient het om door verschillende generaties gekend en gedronken te worden, we hopen dat de bezoekers hun enthousiasme en beleving van het festival doorvertellen. Een bijzonderheid konden de bezoekers na afloop in elk geval mee naar huis nemen: Distilleerderij Rutte & Zn. uit Dordrecht maakte de speciale festivalbotteling onder de naam ‘SINGLE BARREL X-I-15’, deze oude gerijpte graanjenever in gelimiteerde oplage was exclusief op het festival verkrijgbaar.

Meer informatie: www.jeneverfestival.nl

Volg het Jenever festival via:
www.twitter.com/jeneverfestival
www.facebook.com/jeneverfestival


Bookmark and Share