Door naar content

Amsterdamse cocktail scene in de ban van Osborne Spirits!

10 juli 2018
Amsterdamse cocktail scene in de ban van Osborne Spirits

Amsterdamse cocktail scene in de ban van Osborne Spirits!

AMSTERDAM - Donderdag 5 juli en vrijdag 6 juli 2018 Afgelopen donderdag 5 juli organiseerde De Monnik Dranken in samenwerking met het Spaanse Osborne een fantastisch Spirit Masterclass & Tapas Pairing Event bij De Lobby Fizeaustraat in Amsterdam. Rocio Osborne (6e generatie, Global Brand Ambassador en PR Director van Osborne) was speciaal ingevlogen vanuit Madrid. Zij had voor de Amsterdamse cocktail scene verschillende interessante premium craft spirits meegenomen. Masterclass Osborne Spirits Om 14:00 uur werden de gasten hartelijk ontvangen met een mooie cocktail op basis van Carlos I Brandy de Jerez. Waarna om 14:15 uur de bartenders werden begeleid naar de Private Dining Room voor de masterclass. De Masterclass stond in het teken van Carlos I Brandy, Santo Grau Cachaça en Nordés Gin. Met name werd veel nieuwe kennis opgedaan aangaande Carlos I Brandy en Santo Grau Cachaça. De Line-up was als volgt: - Santo Grau Itirapuã (São Paulo) - Santo Grau Coronel Xavier Chaves (Minas Gerais) - Santo Grau Paraty (Rio de Janeiro) - Nordés Gin - Carlos I Brandy de Jerez Gran Reserva - Carlos I Amontillado (lancering, nog niet op voorraad) - Carlos I Pedro Ximénez (lancering, nog niet op voorraad) - Carlos I Imperial XO Brandy de Jerez Carlos I Brandy de Jerez Wellicht de meest bekende premium brandy ter wereld. Het icoon van Osborne, geroemd vanwege haar kwaliteit en vernoemd naar de gelijknamige Spaanse koning. Carlos I wordt gemaakt volgens het solera systeem en is een reserva. Dit betekent dat de brandy minimaal 1 jaar vatlagering heeft gehad. Met een angels share van ongeveer 5% per jaar gaat de rijping sneller dan gemiddeld. Het maken van de Osborne brandy’s is een traditie die doorgeven wordt van generatie op generatie. Het betreft een combinatie van wetenschap, kunst en ervaring. Deze facetten garanderen een brandy van constante kwaliteit die faam heeft gemaakt ver buiten het beschermde regionale herkomst gebied, D.O Jerez. Een brandy mag de beschermde herkomst benaming D.O. Jerez voeren op het moment dat de ‘’aging’’ van de eau–de-vie heeft plaats gevonden binnen de grenzen van Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria en Sanlucar de Barrameda. Het proces begint met het selecteren van de beste autochtone Spaanse wijn druiven. Vervolgens vindt de distillatie plaats in koperen pot stills volgens de ambachtelijke Arabische methode Tomelloso. Deze ‘’handcrafted’’ methode wordt nog maar  door een handvol traditionele Spaanse brandy distilleerderijen gehanteerd. Santo Grau Cachaça Het merk Santo Grau werd, na een zorgvuldige selectie van kleine en traditionele suikerrietfabrieken, in 1992 in Brazilië opgericht. Om eer te doen aan de heerlijke Braziliaans cachaça werden drie verschillende labels gelanceerd: Santo Grau Itirapuã (São Paulo), Santo Grau Coronel Xavier Chaves (Minas Gerais) en Santo Grau Paraty (Rio de Janeiro). Vanaf de allereerste flessen bevatten deze dranken een geheim ingrediënt: de toewijding waarmee het wordt gemaakt. Terroir Het woord “terroir” komt uit het Frans en geeft aan dat een product afkomstig is (of specifiek is) uit een bepaalde regio. Het terroir zorgt ervoor dat de drank wordt gemaakt met alle kwaliteiten en kenmerken van die bepaalde regio. Hierbij moet je denken aan; de geologie, de topologie, het weerpatroon en vooral ook de mensen die erbij betrokken zijn. Santo Grau is echter van oordeel dat terroir verder gaat dan alleen bovenstaande beschrijving. Het geheim van een goede cachaça zit hem ook in de tradities/het ambacht van de stillmaster en zijn familie, die al generaties lang hun drank maken. Santo Grau investeert niet in industriële productie, maar in kleine producenten. Het doel van Santo Grau’s is dit segment te laten groeien en voort te laten bestaan. Een mooi merk waar de cocktail scene nog veel plezier aan zal beleven. Spirits & Tapas Pairing Gedurende deze masterclass werden bij de verschillende spirits verschillende en bijzonder goede Spaanse tapas geserveerd, namelijk; Tapas Charcuterie en pan con tomate (Santo Grau) Gazpacho (Santo Grau & Nordés Gin) Pijlstaart inktvis gevuld met gamba met ajo blanco (Nordés Gin) Bakkalou bitterballen (Nordés Gin en Carlos I Brandy de Jerez) Manchego en vijgenbrood (Carlos I Brandy de Jerez) Snacks Pure chocolade (Carlos I Brandy de Jerez) Gedroogde abrikozen (Carlos I Brandy de Jerez) Macadamia Noten (Carlos I Brandy de Jerez) Masterclass Oldenzaal Op vrijdag 6 juli werd in de ochtend een masterclass gegeven aan het commerciële team van De Monnik Dranken. Hierin werden ook de mooie wijnen van Montecillo uit de Rioja meegenomen. Namens De Monnik Dranken willen wij het personeel van De Lobby Fizeaustraat hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid en hun professionele service van zowel de keuken als de bediening. Daarbij alle bartenders voor hun aanwezigheid en enthousiasme. Tot slot gaat onze dank uit naar Maarten van Dam en Rocio Osborne van Osborne.
Back to top